Waarschuwingen
Met de invoering van de IPM zijn de lidstaten door de EU verplicht om hun wijnbouwers de informatie te geven om deze IPM ook te kunnen toepassen. Luxemburg heeft bijvoorbeeld een heel goed systeem voor de wijnbouwers waarmee zelfs individuele spuitprogramma's kunnen worden opgesteld.
Netwerk
Een systeem van waarschuwingen werkt met weerstations die aan een centraal computersysteem gekoppeld zijn. Met computermodellen wordt vervolgens op basis van de data van de individuele stations een prognose opgesteld, in principe per weerstation. Op basis van deze prognose van de infectiedruk kan men dan een spuitadvies opstellen.
Per meetstation wordt de infectiedruk bepaald. Wanneer men voor die locatie de toestand van de planten, met eventueel reeds eerdere infecties, er bij betrekt, kan men inschatten hoe groot het risico op een infectie met meeldauw of valse meeldauw is.
|
Een cruciale factor voor het opstellen van een waarschuwing is de plaatsing van het meetstation. Lokale verschillen kunnen heel groot zijn. Men kan geen betrouwbaar model opstellen wanneer men de data van kilometers verder gebruikt. We zien dan ook dat in wijngebieden heel wat weerstations staan. In veel gemeenten in Frankrijk staan zelfs zes of meer weerstations. Dat is even veel als in heel Vlaanderen.
België
België doet dit niet en stuurt de rekening naar de wijnboeren voor een ontoereikend netwerk. In de andere landen die het VitiMeteo-netwerk gebruiken worden de gegevens gratis op het internet beschikbaar gesteld. Men kan er zelfs gratis de bespuitingen tegen meeldauw berekenen, rekening houdend met wanneer men met welk product gespoten heeft. Kris Peeters heeft mooie sier gemaakt met zijn wijnbeleid, maar hij heeft er geen budget voor.