Vorstschade
Vorstschade is natuurlijk iedereen bekend en een bevroren uitloper zal iedereen wel gemakkelijk herkennen. Maar er zijn nog twee vormen van vorstschade die wellicht niet direct worden herkent.
Wintervorst
Een druivelaar is een sterke plant die in ons klimaat normaal zonder problemen de winter kan doorstaan. Tot -20°C kunnen ze, wanneer de sapstroom nog niet op gang is gekomen, goed aan. Toch kan bij strenge vorst, wanneer een 'tochtgat' voor een koude wind zorgt door het 'windschield effect' vorstschade optreden.
VoorjaarsvorstIn het vroege voorjaar wanneer de sapstroom op gang komt lopen de stokken gevaar. Nog voor het uitlopen, wanneer de knoppen beginnen met zwellen, kunnen deze bevriezen. Deze 'gelee noir' zoals de Fransen het noemen reduceert de oogst aanzienlijk en kan voor een verlate cyclus zorgen wanneer de reserveknoppen voor de scheuten moeten zorgen.
|
Bevriezen van jonge scheuten
Schema vorstschadeOm alles een beetje overzichtelijk te rangschikken dit schema.
Strijd tegen voorjaarsvorstEr zijn een aantal mogelijkheden om de strijd met de voorjaarsvorst aan te binden.
- paraffinepotten - windmachine - helikopter - beregenen |
Keuze van het plantgoedVoor percelen waar het vorstrisico groter is kan men door een juiste keuze van het plantgoed het risico op vorstschade aanmerkelijk beperken. Voor advies hierover neemt u best contact op.
Snoeien in functie van het klimaatMen kan het risico op vorstschade beperken door een aangepaste snoei.
|