Artikel 2 : Wijnstokrassen. (23.10.1997 — BELGISCH STAATSBLAD)
Voor de productie van Hagelandse Wijn mogen volgende wijnstokrassen worden gebruik : Müller- Thurgau; Optima; Ortega; Kerner; Siegerrebe; Pinot-gris; Chardonnay; Riesling; Auxerrois; Bacchus; Schönburger; Pinot-noir; Dornfelder; Limberger; Domina. De lijst van het assortiment aangeplante wijnstokrassen kan door de Erkenningscommissie op voorstel van de betrokken wijnbouwers worden herzien. |
HagelandWanneer we naar de wijnbouw in Vlaanderen kijken zijn er in geen enkele wijnstreek zoveel wijnbouwers als in het Hageland. Ook is opvallend hoe uiteenlopend de wijnen zijn. Er zijn wijnbouwers die vol overtuiging voor hybriden kiezen en andere die dat juist niet doen. Maar het Hageland kent, naast Kluisberg, vooral veel kleine wijnbouwers waarvoor het meer een hobby is. Maar ook hier stijgt de kwaliteit van jaar tot jaar.
PajottenlandHet Pajottenland begint zich stilaan ook als een streek voor wijnbouw te ontwikkelen. De eerste die de mogelijkheden van het Pajottenland erkende was Herman Troch van Domein De Kluizen. Met het nieuwe Wijndomein Dappersveld van Eric en Linda Geyssens is er een domein met veel potentie bij gekomen.
Twee stromingenHybriden wel of niet? Toen het Hageland als wijnstreek zijn wettelijke bescherming kreeg waren er wijnbouwers die hybriden hadden aangeplant. Omdat de Europese wijnwetgeving hybriden in kwaliteitswijn verbiedt, mogen deze wijn niet de herkomst 'Hagelandse wijn' dragen. Dit heeft in de afgelopen jaren al tot bitsige twisten geleid, hetgeen de ontwikkeling van de wijnbouw in de regio zeker geen goed heeft gedaan. Daarbij was er ook nog een ware 'heksenjacht' van het Federaal voedselagentschap op de inrichting van de wijnkelders. Kleinschalige wijnbouwers werden tot onevenredig zware investeringen veroordeeld en zagen het niet meer zitten. Anderen kozen voor de vlucht vooruit en investeerden voor de toekomst.
Wetgeving en druivenkeuze![]() Helaas weten nog steeds weinig mensen waar het precies over gaat wanneer we over hybridedruiven spreken. En nog veel minder mensen weten wat de Europese wetgeving desbetreffend aan de lidstaten oplegt. Het is dusdanig moeilijk dat niet enkel wijnbouwers zich 'vergissen', maar ook de wetgever in België heeft wetten met fouten. Zo is bijvoorbeeld in de BOB Heuvelland de Johanniter, een hybride, toegelaten, hetgeen volledig in strijd is met de Europese regels. Inmiddels heeft Europa het toekennen van Beschermde Oorsprongs Benamingen volledig naar zich toe getrokken.
|