Strategie tegen Drosophila suzukiiDe strijd tegen de Japanse kersenfruitvlieg is er vooral een van monitoren en preventie. Eens de druiven zijn aangetast groeit de populatie zo snel zo sterk aan dat de schade zeer groot wordt. Aantastingen van 80% in blauwe druiven waren in 2014 geen uitzondering. Ook 2015 was een probleemjaar. 2016 was door de hete zomer minder problematisch. Ook werd er in andere teelten zoals kersen volop tegen behandeld waardoor de populatieopbouw beperkt was. De Drosophila Suzukii blijft echter door het ontbreken van natuurlijke vijanden bijzonder veel aandacht vragen.
|
|
PreventiePreventieve maatregelen zijn:
1. Geen rottend fruit in of om de wijngaard laten liggen. Zeker niet van rood fruit zoals kersen, bramen, pruimen of vlierbessen. 2. Ook in de wijngaard geen aangetaste druiven laten hangen/liggen. 3. Verwijder bramen en vlierbessen in de buurt van de wijngaard. 4. Bij aanwezigheid onmiddellijk spuiten. MonitoringVangen en determineren. Het best kan men met vallen buiten de wijngaard controleren op aanwezigheid door vallen met een lokvloeistof te hangen en deze wekelijks na te zien op aanwezigheid van de vliegjes. De lokvloeistof dient wekelijks te worden vervangen.
Wanneer men rondom de wijngaard vallen hangt, kan men ontdekken van waar ze komen. Een belendend bosje met bramen of een buurman met verwaarloosde kersenboom. Dan kan de bestrijding al starten aan de bron. |
Bij aanwezigheidZodra er exemplaren worden gevangen is het zaak zo vlug mogelijk te handelen. Spuiten met Spinosad (een biologische insecticide) bekend onder de handelsnaam Tracer is het meest effectief. De werkzame stof wordt door de vliegjes als een eiwitbron aanzien en opgegeten. De werking is echter beperkt tot de vliegjes en vrijwel niet werkzaam tegen de larven in de bessen. Het vangen met valletjes en een lokvloeistof blijft dus een absolute noodzaak.
|
|
Gevolgen aantasting
De aantasting heeft grote gevolgen. De aangetaste bessen zijn door de beschadiging van het legboor een prooi voor schimmels en bacteriën. Met name Botrytis en azijnbacteriën zullen dankbaar gebruik maken van de door het legboor van de vliegjes gemaakte toegang tot het vruchtvlees. Botrytis-aantasting en azijnzuur-vorming nemen explosief toe.
VinificatieWanneer we een aangetaste oogst hebben beperkt het enorm de vinificatie-mogelijkheden. Macératie kunnen we wel vergeten. De oogst kan best direct geperst worden. Sulfiteren tegen ongewenste microbiële activiteit helpt echter niet tegen de vluchtige zuren. Enkel wanneer we speciale maatregelen nemen kunnen we rode wijn van een goede kwaliteit maken.
|