Het plezier van een eigen wijngaard
Elke dag naar buiten om te zien hoe ver de ontwikkeling is gevorderd. Vooral tijdens het voorjaar kun je dit van dag tot dag met het blote oog waarnemen. Je kunt hem bijna zien groeien. Later volgt de bloei, dan de besvorming, de verkleuring en de rijping van de druiven. Of je nu tien hectaren hebt of een mini stadswijngaardje, het principe blijft hetzelfde.
MicroklimaatHet klimaat bepaalt welke druiven succesvol verbouwd kunnen worden. Verder zijn bodem, grond, ondergrond, ligging etc. de factoren die aangeven welke druiven het potentieel hebben om er goede wijn te maken. Vooral het microklimaat is belangrijk. Enkele voorbeelden van een microklimaat zijn het dal van de Moezel, Een ommuurde 'clos' of een 'micro'wijngaard in de stad. De warmte die door de gebouwen worden opgenomen maken dat het in de stad 'net iets warmer' is dan in de omliggende gebieden. Voor de druivelaar maakt dit kleine verschil enorm veel uit.
In het geval van het Runkster höfke maakt het verschil met de omliggende wijngaarden van de Haspengouw ongeveer drie weken uit. De cyclus start vroeger en de totale temperatuur gedurende het groeiseizoen is hoger. Hierdoor kunnen druiven volledig rijp worden die men anders meer dan duizend km zuidelijker zou verwachten. |