Nieuwe stadswijngaard in Runkst
Luc Gommé die in de Spaarzaamheidsstraat in Runkst woont heeft in zijn tuin ook een stadswijngaard aangelegd. In april 2011 werd de stok geplant en in 2013 werden de eerste druiven geoogst. De wijn van deze druiven is nu gebotteld.
Het plantenWanneer men een of meerdere druivelaars wil planten is de keuze van de stok(ken) uiterst belangrijk. Deze keuze maakt men immers voor vele jaren. Het is dan ook niet iets wat je aan een verkoper van een tuincentrum overlaat. Wil men enkel druiven die men kan eten of wil men er later effectief wijn van kunnen maken? Dit is een cruciale vraag. Als het gewoon om een decoratieve druivelaar gaat kan men best een hybride kiezen. Ook wanneer men enkel wat druiven wil om te eten is dit een verstandige keuze. Maar als we er wijn van willen maken moeten we voor wijndruiven kiezen.
2011In het voorjaar van 2011 werd een druivelaar, gekweekt in het Runkster höfke, geplant. Het was van meet af aan de bedoeling om een gedeelte volgens het pergola systeem te leiden en een deel langs de muur met een vaste cordon.
2012In de winter werd de eerste keer gesnoeid. Hierbij werd meteen een aflegger gekozen om de cordon te gaan vormen die langs de muur zou komen.
20132013 leverde de eerste oogst op. Nog niet zo veel, maar het was toch voldoende voor zes flessen wijn. De druiven werden in het Runkster höfke gevinifieerd op dezelfde manier als deze van het Runkster höfke zelf.
|
De vinificatie: het maken van de wijnHet maken van een eigen wijn is natuurlijk niet iets waar je zonder enige kennis aan begint. Maar men maakt al achtduizend jaar wijn, dus zo moeilijk kan het niet zijn.
2014![]() In 2014 is de eerste 'normale' oogst binnen gehaald. Voldoende om enkele flesjes Hasseltse wijn te maken. In 2014 werden de druiven nog in het Runkster höfke gevinifieerd, maar vanaf 2015 is het de bedoeling ook zelf de wijn te gaan maken.
2015De wintersnoei is gebeurd. Nu kan de natuur aan de slag.
|