Een stadswijngaard in HasseltOm jaarlijks te experimenteren beschikte tot 2015 ik over een 'micro-wijngaard', het Runkster höfke, de kleinste wijngaard van België.
Wijnbouw in de stad Tegenwoordig denkt niemand aan de stad als we het over wijnbouw hebben. Toch waren wijngaarden in de stad in de middeleeuwen een normale zaak. Met het Runkster höfke werd in Hasselt deze traditie in ere hersteld. Een initiatief dat wellicht navolging gaat vinden. Mensen die interesse hebben kunnen contact met mij opnemen.
![]()
Microwijngaarden.
Runkster höfke nu![]() Of er tegenwoordig nog wijn wordt gemaakt in het Runkster höfke is mij niet bekend.
|
"The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it."
— Michelangelo |
In 1990 kwam ik op het idee om in Genoelselderen terug wijngaarden aan te planten. De wijnbouw in België en Nederland beging stilaan een economische rol van betekenis te spelen, en daarmee is er nood aan verdere professionalisering van de sector. Om hiertoe een aanzet te geven organiseerde ik in 2011 het BeNeVit Symposium en ben ik voor Syntra Limburg de opleiding wijnbouwer/wijnmaker in Limburg gaan opstarten. Dit jaar studeert de eerste groep af en is er een tweede groep van 25 cursisten aan de opleiding bezig. Nu werk ik aan het opstarten van een KENNISCENTRUM. Hier moet de ervaring van al onze wijnbouwers van de afgelopen decennia worden samengebracht. "Een mensenleven is te kort om het zelf allemaal uit te proberen," dus moet alle kennis op een plek bij elkaar gebracht worden. Verder geef ik geregeld lezingen en voordrachten over wijn en wijnbouw, zowel voor wijnliefhebbers als wijnbouwers.
|