2013Het jaar 2013 kwam heel moeizaam op gang. Het koude voorjaar vertraagde het uitlopen en de bloei. Alles wijnbouwers waren bang dat wanneer de zomer zo slecht als in 2012 zou zijn, men de druiven niet rijp zou krijgen. Gelukkig was het een schitterende zomer en werd een deel van de achterstand ingehaald. Ook de nazomer was goed. Hoewel de regelmatige regenbuien de botrytis in de hand werkte. Gelukkig konden de trossen, mede dankzij de wind, tussen de buien door goed opdrogen. Het resultaat waren gezonde druiven die in de tweede helft van oktober rijp waren om te worden geplukt.
Oogst 2013De oogst van 2013 is in twee keren gebeurd. Het voorste deel van de wijngaard was duidelijk eerder rijp dan de achterste helft. De invloed van het licht, het voorste deel warmt in het voorjaar iets eerder op, heeft zelfs bij één stok zijn invloed. Enkel volledig rijpe druiven oogsten is het geheim dat elke wijnbouwer kent, maar waar nog steeds te veel wijnbouwers niet op durven/willen wachten.
VinificatieIn tegenstelling tot 2012 die zonder 'moderne' technieken en hulpstoffen volgens de normen van de biodynamische wijnbouw werd gemaakt, heb ik voor de 2013 enkele moderne technieken gebruikt. Niet een 'technische wijn' waarbij de enzymen, gisten en het hout dominant is, maar waarbij deze technieken worden gebruikt om het karakter van de druif en de 'terroir' optimaal tot uitdrukking te laten komen. Alle ervaringen van de experimenten sinds 2008 werden gebruikt om de 'beste' techniek te kiezen.
OogstDe oogst gebeurde op 20 en 26 oktober. We starten om 9:00 uur met plukken en aansluitend werden de druiven met de hand ontsteelt, een zeer arbeidsintensieve bezigheid. Ten slotte werd de giststarter voor natuurlijke fermentatie gemaakt en werden de druiven gekoeld voor een ‘macération pré-fermentaire à froid’.
Macétation
Fermentatie
Biologische zuurafbouwNa de winter werd middels spontane biologische zuurafbouw (MLF) het appelzuur in melkzuur omgezet. Door gebruik te maken van de natuurlijke bacteriën werd een optimale complexiteit verkregen.
HoutOngeveer twintig procent van de wijn werd het medium toasting houtschilfers gedurende enkele maanden gerijpt. Dit om het astringente van de uitloging bij de lange maceratie nog war 'af te ronden'.
Assembleren en bottelenIn juli werd we wijn geassembleerd en voor het bottelen klaar gemaakt. Er werd niet geklaard of gefilterd. Enkel een minimale dosis sulfiet werd toegevoegd.
|
Analyse tijdens de vinificatie
Klassiek of modern?"Nog veel te vaak word er een strakke scheiding gemaakt tussen 'klassiek' en 'modern'. Het is de kunst om op een gepaste manier de juiste combinatie te maken. Wanneer men dit op de juiste manier doet kan men 'wonderen' verrichten, zoals een mooie wijn maken met een productie van zeventig flessen van één stok. Dit bewijst het belang van het beheersen van zowel de klassieke als de moderne technieken. In functie van het jaar kan men dan de optimale combinatie kiezen."
|
Tijdens de wijngaardenwandeling in Leut werd de Runkster höfke 2013 voorgesteld aan collega wijnbouwers en wijnliefhebbers. Hierbij werden de wijnen van 2010, 2011, 2012 en 2013 geproefd. De meningen waren eenduidig: 2013 was de beste tot nu toe. Dit is nog maar eens het bewijs dat een juiste combinatie van klassieke en moderne technieken het beste resultaat geeft.
|