Plasmopara viticola (-> valse meeldauw)
Valse meeldauw is misschien wel de vervelendste schimmelinfectie die vrij algemeen voorkomt. De schimmel overwinterd in de geïnfecteerde bladeren van het vorige jaar. Wanneer de sporen rijp zijn en de temperatuur is boven 10°C zal bij een regenbui de primaire infectie optreden. Deze primaire infectie moet men proberen te voorkomen door Bordeauxse pap te spuiten voor de regenbui die voor de verspreiding van de sporen zorgt. Als er sprake van een primaire (blad) infectie is zal er na een incubatietijd opnieuw sprake zijn van verhoogde infectiedruk. Dan moet er wederom preventief worden gespoten om verdere verspreiding van de schimmel tegen te gaan.
Wanneer de primaire infectie niet vermeden is kunnen worden moet men extra aandacht hebben om een infectie van de bloei te voorkomen. Als daarvan sprake is zal de oogst enorm gedecimeerd worden. In het ergste geval hoef je niet eens te oogsten.
Fenomenal is niet meer toegelaten
Kaliumfosfiet wordt in Nederland nog steeds als 'bladvoeding' gegeven. Het was tot enkele jaren geleden zelfs toegelaten in de biologische teelt. Omdat kaliumfosfiet in de plant niet afbouwt en zich verdeelt door de hele plant laat het wel residu achter in de druiven, en het verdwijnt met de bladval. Dr. Pertot stelt dat het best te gebruiken is van bloei tot véraison.* Het maximale gehalte in wijndruiven is vastgesteld op 100 mg/kg, uitgedrukt in equivalenten fosetyl.
* Ingegeven vanuit beschermingsstandpunt |
2016
Het jaar 2016 was het wel heel erg. Juiste temperatuur, vochtig en regelmatig een flinke plensbui. Als je enkel preventieve middelen had gespoten kon je een paar dagen later opnieuw spuiten. Het was zaak om kort op de bal te spelen. Had men 'gemist' en een zware infectie dan was snel hard optreden voor de bloei met een penetrerend of liever nog systemisch middel de klassieke boodschap. Wie biologisch of biodynamisch werkte had het bijzonder moeilijk. Wijnbouwers die met compostthee etc maar zonder koper probeerden waren er aan voor de moeite.
FosfonatenKaliumfosfiet is een systemisch middel. Het was geen bestrijdingsmiddel maar een meststof en werd gebruikt om PiWi's te beschermen tegen Valse meeldauw zonder dit als 'spuiten' te moeten kwalificeren. Sinds medio 2013 is het door Europa op de lijst van beschermingsmiddelen geplaatst, maar in BE en NL is er nog geen product als gewasbescherming toegelaten.
In de biologische teelt is het middel niet toegestaan omdat het chemisch / synthetisch en niet natuurlijk is. In Nederland zijn er een aantal varianten als meststof erkend. Dit is afhankelijk van de verdere toevoegingen, meestal sporen elementen als B, Zn en Fe. Bekende namen zijn Ekofluid, Frutogard en Extraforte. In Duitsland, Luxemburg e.d. is Veriphos een veel gebruikt gewasbeschermingsmiddel op basis van fosfonzuur. De werking van kaliumfosfiet is hetzelfde als van fosetyl-al. |
Ephytia
VitiMeteo
VitiMeteo beheert enkele prognosemodellen voor onder andere echte en valse meeldauw. Het Duitse DLR, dat ook van dit VitiMeteo-netwerk en prognosemodellen gebruik maakt, stelt zelfs on-line een rekenmodel ter beschikking om eenvoudig de volgende bespuiting te kunnen berekenen. Hierbij kan men de reeds doorgevoerde behandeling, datum en gebruikt product, ingeven. Vlaanderen heeft ook enkele meetstations in dit VitiMeteo-netwerk. Meer over het VitiMeteo-netwerk ................................
|