Opleidingen en voorlichtingOpleidingen en voorlichting zijn twee volledig verschillende zaken. Terwijl voor wijnbouwers vooral de voorlichting naar aanleiding van wetswijzigingen belangrijk zijn is voor nieuwe wijnbouwers een degelijke opleiding onontbeerlijk. In het dagonderwijs is er momenteel nog geen aanbod voor wijnbouw. Misschien zou een zevende specialisatiejaar wijnbouw in enkele landbouwscholen een goed idee zijn.
Historisch
Nu onze wijnbouw stilaan steeds meer professionele vormen is aan het aannemen mogen we niet vergeten hoe belangrijk de vele verenigingen zijn geweest in het verspreiden van de kennis en het laten ontstaan van de eerste hobby-wijnbouwers van ons land. Ervaringen werden uitgewisseld en men organiseerde voordrachten en praktijkavonden.
Syntra opleiding wijnbouwer / wijnmaker
Mede dankzij het succes van de opleidingen in de afgelopen jaren start er jaarlijks in september een nieuwe groep wijnbouwers in spé aan de opleiding in Hasselt. Ook start er elk jaar opnieuw een opleiding in Roeselare met praktijklessen in het West Vlaamse Heuvelland. Vanaf 2019 werd de opleiding volledig hervormd en uitgebreid met de opleiding voor de fytolicentie P2.
Voor hobby wijnbouwers is het aansluiten bij een vereniging interessantVoor wie als hobby aan wijnbouw wil doen is het volgen van een driejarige opleiding (Syntra) vaak 'te veel gevraagd'. Voor hun is het aansluiten bij een vereniging een interessante optie.
Starterscursus landbouw / Basisopleiding landbouwOm als professioneel landbouwer, dus ook wijnbouwer, aanspraken te kunnen maken op ondersteuningsmaatregelen, moet men een BASISOPLEIDING LANDBOUW hebben gevolgd. Deze opleidingen worden geregeld door verschillende landbouworganisaties aangeboden. Deze opleidingen mogen echter enkel door erkende opleidingscentra worden ingericht. Op dit moment zijn er in Vlaanderen slechts vijf algemene opleidingscentra die hiervoor erkend zijn door de Vlaamse overheid. Momenteel werken wij aan het inrichten van een cursus die meer specifiek op wijnbouwers toegespitst is.
Fytolicentie-opleidingenVoor wie niet in aanmerking komt voor de overgangsregeling is er geen andere oplossing dan de opleiding te volgen bij een erkende instelling. Deze opleidingen mogen echter enkel door erkende opleidingscentra worden ingericht. Op dit moment zijn er in Vlaanderen slechts vijf algemene opleidingscentra die hiervoor erkend zijn door de Vlaamse overheid. Momenteel werken wij aan het inrichten van een cursus die meer specifiek op wijnbouwers toegespitst is.
WijnbouwadviesVoor mensen die in wijnbouw willen investeren of aan wijnbouw willen gaan doen. Om het plan van wijnbouw uit te voeren zijn er een degelijk business plan, financieel plan en marketingplan nodig om bankiers en investeerders te overtuigen. De economische leefbaarheid van het project moet immers aangetoond worden.
"Ook zullen wijnbouwers meer mogelijkheden krijgen om hun kennis te verhogen door het volgen van korte opleidingen en cursussen via naschoolse landbouwvorming.
Zo wordt een optimale kennis doorstroom gegarandeerd” aldus Vlaams minister-president Peeters tijdens de ronde tafel met de wijnbouwers. |
Ex-cursistenOnder de ex-cursisten zijn inmiddels al heel wat succesvolle wijnbouwers.
"Ook zullen wijnbouwers meer mogelijkheden krijgen om hun kennis te verhogen door het volgen van korte opleidingen en cursussen via naschoolse landbouwvorming. Zo wordt een optimale kennisdoorstroom gegarandeerd”, aldus Vlaams minister-president Peeters.
. Geurt van Rennes is erkend lesgever bij het NCBL. Lessen die hij geeft komen in aanmerking voor subsidie.
|