Wat als we de verkeerde stokken hebben gekozen? Tot voor kort werd er altijd gerooid en opnieuw aangeplant. Dat betekende drie jaar geen wijn. Nu zijn er nieuwe technieken ontwikkeld om de ent die op de onderstam werd geplaatst te vervangen. Dit kan van groot belang zijn voor wijnbouwers die in het verleden voor hybriden hebben gekozen maar nu naar Vitis vinifera willen omschakelen.
Als we gaan zien welke factoren doorwegen op de investeringen in een wijngaard zien we dat de tijd die nodig is eer een nieuw aangeplante wijngaard kwaliteit produceert. Na de aanplant van nieuwe stokken duurt het vijf jaar vooraleer men een normale productie realiseert en de eerste drie jaar heeft men zelfs volstrekt geen oogst. Gelukkig heeft een gezonde wijngaard een levensduur van meer dan vijftig jaar. Men moet de wachttijd dus eerder als een investering zien die men in de productieve jaren gaat afschrijven.
Momenteel zijn er enkele technieken ontwikkeld waarbij de onderstam behouden wordt en enkel de ent wordt vervangen.
De verschillende technieken:
- Spleetenten op de onderstam
- Inoculeren op de onderstam
- Inoculeren op de stam
Momenteel zijn er enkele technieken ontwikkeld waarbij de onderstam behouden wordt en enkel de ent wordt vervangen.
De verschillende technieken:
- Spleetenten op de onderstam
- Inoculeren op de onderstam
- Inoculeren op de stam
Oculeren op onderstam
Tegenwoordig word meestal gekozen om een oog op de onderstam te oculeren. Dit kan ondergronds gebeuren, waarbij als er een nieuwe stam is gegroeid terug een 'normale' stok is. De groei gaat erg snel en de 'nieuwe' druivelaar ontwikkelt zich snel doordat hij het reeds volledig ontwikkelde wortelstelsel ter beschikking heeft. Men kan deze techniek ook gebruiken om een wijngaard met hybriden om te enten naar Vitis vinifera of blauwe druiven in plaats van witte. Men kan op deze manier zelfs er voor zorgen dat men geen enkel jaar zonder oogst blijft omdat het jaar dat het nieuwe oog zich tot een stam ontwikkeld, men de oude ent nog vruchten laat dragen. |
Oculeren op de stam
De nieuwste ontwikkeling is deze waarbij men hoger op de oude stam oculeert. Uiteindelijk heeft men dan een druivelaar die uit drie 'planten' bestaat. De onderstam, de oude ent als stam en de nieuwe als vruchtdragend deel. Als men dit goed toepast kan men zonder een oogstjaar te verliezen 'omschakelen'. |
Nederland en België
In 2013, werden er in Nederland en België voor het eerst enkele aanplantingen van hybriden naar Vitis vinefera omgeënt. In de daaropvolgende jaren zijn er verschillende geslaagde omentingen gebeurd.
Voor meer informatie kunt u mij contacteren op geurtvanrennes@gmail.com