Wijndomein Neuve-EgliseIn Nieuwkerke (in het Frans Neuve-Eglise) in het West Vlaamse Heuvelland werd in 2016 een begin gemaakt met een nieuw wijndomein. Frederik Debruyne heeft na twee jaar opleiding bij Syntra in Ieper zijn eerste druivelaars geplant. Hij heeft gekozen voor Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc en Chardonnay.
2020 de eerste Pinot noirZijn eerste Pinot noir lanceerde hij in 2020. Het was een enorm succes, en de wijn was in een mum van tijd uitverkocht. Hij behoort al onmiddellijk tot de top van de rode wijnen in België. En dat met een eerste oogst. Dat belooft voor de toekomst.
De kelderIn de kelder kiest Frederik resoluut voor een kalssieke vinificatie met endogene gisten en voor Pinot noir uiteraard een élevage op hout.
De wijngaardIn de wijngaard wordt ernaar gestreefd om de rendementen te beperken. Helaas is dat niet bij alle Belgische domeinen het geval. Maar wanneer men top-wijnen wil maken is dat, zeker bij Pinot noir, een absolute voorwaarde.
Aanleg nieuwe wijngaard 2016"Frederik Debruyne uit Ieper is al geruime tijd gebeten door de wijnmicrobe en dan is het logisch dat je vroeg of laat je eigen wijngaard hebt. In Nieuwkerke heeft Frederik een stuk grond gevonden om daar zijn domein aan te leggen. Er werd manueel aangeplant, maar hij kreeg wel de hulp van medestudenten van Syntra West en WOW, de vereniging van wijnboeren Oost- en West Vlaanderen."
Voorbereidingsjaar 20152015 werd gebruikt om het perceel dat vroeger een weiland was optimaal voor te bereiden. Zo werd er onder meer mosterd ingezaaid om de ondergrond te verluchten.
|
Jazzper Van Papeghem
(Best sommelier of Belgium 2017, Winner ruinart trophy 2017, wine author / writer): "Er is een nieuwe standaard gezet voor Belgische pinot noir, de benchmark bevindt zich in het Heuvelland... lage rendementen, met veel respect voor de natuur en terroir. Het woord Bourgondisch neem ik niet vaak in de mond maar is hier meer dan terecht. Deze hypergetalendeerde wijnmaker leefde 5 jaar onder een steen om zijn grote droom te verwezenlijken. Van zijn wijnen word je terecht stil, verbaasd dat dit hier kan. De Duitse en Franse kloon geven hier wijnen met een ongelofelijke diepgang, precisie, spanning, power maar toch zijdezacht. Soit, Bourgondisch dus. Ik heb gelukkig een kleine allocatie kunnen krijgen en ik kijk reikhalzend uit hoe deze de komende jaren zullen verouderen. Groots, echt groots vermoed ik. Ik kijk al uit naar mijn volgende bezoek met deze wijnmaker naar het andere supertalent Stijn Maris" |