Nederlandse wijn
In een uitzending van BNR Nieuwsradio n.a.v. het BeNeVit Symposium legt Hubrecht Duycker de vinger op de zere plek wat betreft de Nederlandse druivenkeuze.
|
Heenwerf, een Nederlandse schuimwijn, gemaakt van klassieke druiven, met de tweede gisting en flesrijping 'sur lattes' ook effectief op het domein. Iets wat niet iedereen doet. Hoewel, wie de tweede gisting in het buitenland laat doen het eigenlijk geen Nederlandse schuimwijn mag noemen, gebeurt dit doorgaans toch.
Wijngebieden met BGA statusIn Nederland heeft elke provincie een BGA status. Limburgse wijn is dus een beschermde georgrafische aanduiding.
Wijngebieden met BOB statusNederland heeft de afgelopen jaren aan een reeks Nederlandse wijngebieden de BOB status verleend. Nadat Nederland, van de zeven dossiers die het bij Europa had voorgedragen, zag weerhouden als BOB, niet toevallig de twee dossiers zijn waarin enkel klassieke druiven zijn toegelaten, is er veel veranderd in het Europese hybriden-wijnbeleid. Er zijn in Nederland inmiddels 6 wijnregio’s met een BOB.
In Limburg de Maasvallei, het Mergelland en Vijlen. In Gelderland Winterswijk en Oolde in de Achterhoek en in Overijssel Ambt Delden.
Nederland is PiWi-landPiWi's zijn hybriden. Het zijn dus kruisingen van wijndruiven met andere, meestal Amerikaanse wilde, druiven. Omdat de wijn van deze hybriden, die wel heel ziekte-resistent zijn, gewoon slecht is, werden deze druiven in de meeste landen verboden voor wijn. Wetenschappers hebben deze hybriden met wijndruiven gaan terug-kruisen om de slechte smaak er uit te krijgen. Helaas ging hierbij ook de resistentie achteruit. De laatste generaties noemt men PiWi's (PilzWiderstandsfahige). Deze hebben een groot deel van hun slechte smaak verloren, maar ook een groot deel van hun resistentie. In Nederland maken deze druiven meer dan 60% van de wijngaarden uit. Hongarije minder dan 10%, Duitsland en Zwitserland minder dan 5% en voor de rest zijn ze verwaarloosbaar.
Rassendiscriminatie in wijnwereld?In Nederland is er regelmatig discussie over hybriden. Sorry, PiWi's, of wordt dat tegenwoordig ook al als een scheldwoord ervaren. Lees hierover meer ....................
Zuid LimburgWie aan Nederland denkt ziet polders en een vlak land met hoge grondwaterspiegels voor zich. Toch zijn er heel wat gebieden die een glooiend of zelfs heuvelachtig reliëf hebben. Hierbij denken we op de eerste plaats aan Zuid Limburg. Ver de meeste wijngaarden in Limburg zijn met klassieke wijndruiven aangeplant.
Noord Brabant
GelderlandMaar ook elders is dit het geval. Zo kent een groot deel van Gelderland hellingen en diep grondwater. Groesbeek is zelfs een heus wijndorp aan het worden. Helaas treft men hier meestal PiWi's aan.
Nederlandse overheid stimuleert
"Er komen dan ook steeds meer leuke fiets- en wandelroutes bij, waarbij een bezoek aan een wijngaard, al dan niet naast de kaasboerderij uiteraard, een mogelijkheid is. Zo'n wijnroute doen en een slokje proeven bij de producent is nieuw, het is leuk en we hoeven" er niet ver voor te reizen. Ik vind het veelzeggend dat VVV's, en de mensen en boerenondernemers uit de regio, kansen zien en ook echt benutten. Daar komt bij dat Nederlandse wijn een eigen smaak en karakter heeft. Een eigen brand, dat zou toch fantastisch zijn! Hiermee kunnen we ons zelf op de kaart zetten, nationaal en internationaal". Nederlands Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg HybridenproblematiekTerwijl in Zuid Limburg de meeste wijnbouwers voor klassieke druiven kiezen zijn het in het noorden vaak de hybriden die de bovenhand voeren. Er is sprake van een 'Hollandse visie op hybriden'.
|