Landbouwsubsidie
De huidige waanzinnige prijzen die voor landbouwgrond worden betaald zijn onrealistisch. Zij zijn kunstmatig gecreëerd. Een groot deel van de boeren die deze prijzen, of de daaruit resulterende seizoenspacht, kunnen betalen, kunnen dit enkel door de landbouwsubsidies die zij ontvangen. Bovendien hebben deze bedrijven steeds meer land nodig om rendabel te kunnen exploiteren. Het is kafkaiaans dat de expansie van rendabele wijnbouw wordt afgeremd door zwaar aan de subsidie-infuus hangende veeboeren en akkerbouwers.
Enkele feiten:
Enkele feiten:
- de Europese Unie had in de periode 2013-2015 een bedrag van 145 miljard euro te spenderen. 57 miljard hiervan was bestemd voor landbouw en platteland, en 41 miljard euro hiervan voor rechtstreekse inkomenssteun aan landbouwers.
- Deze landbouwuitgaven slorpen 28 procent van het EU-budget op.
- Ruim 500 boeren ontvangen die jaarlijks meer dan 40.000 euro van Europa.
- In Vlaanderen zijn er circa 22.500 landbouwers die in meer of mindere mate inkomenssteun genieten. Voor de grootste groep Vlaamse landbouwers gaat het om een bedrag tussen 1.000 en 7.500 euro.
- Rundveebedrijven zijn in Vlaanderen de voornaamste begunstigden van Europese inkomenssteun.
o Voor een gemiddeld melkveebedrijf bedraagt de directe steun nu circa 20.000 euro.
o Gemengde rundveebedrijven in Vlaanderen ontvangen nu 23.000 euro per jaar.
o Gemiddeld bestaat 24 procent van het bedrijfsinkomen uit Europese subsidies. - Europese inkomenssteun is wat een vleesveehouder netto verdient
o Er is voor wat de vleesveehouderij sprake van een volledige afhankelijkheid van de financiële steun. Het bedrijfsinkomen van een vleesveehouder bestaat voor 99 procent uit Europese subsidies.
o De tweede meest van steun afhankelijke bedrijfscategorie (57% van het bedrijfsinkomen) is akkerbouw-vleesvee.
o Gemengde rundveebedrijven zijn voor 43 procent van hun inkomen van Europa afhankelijk.
o Op akkerbouw- en melkveebedrijven en bedrijven die de combinatie van beiden maken, is dit ongeveer één derde van het inkomen. - Maar je hebt ook sectoren die quasi niets ontvangen zoals sierteelt, fruitteelt, wijnbouw en glastuinbouw.