Kenniscentrum wijnbouw
Wijnbouw zit in de lift en de overheid wil deze ontwikkeling verder kracht bij zetten. Plotseling beginnen allerlei instellingen zich in wijnbouw te interesseren. Maar het ontbreekt hun doorgaans aan de competenties. Het is niet omdat je kennis hebt van appelen of aardappelen dat je jezelf competentiecentrum voor wijnbouw kunt noemen. Toch is dat wat er nu gebeurt. Wie geen deel uitmaakt van deze groep met overheidsgeld gefinancierde organisaties wordt doodgezwegen alsof ze concurrenten zijn. En misschien is het ook wel terecht. Wie de kennis wel heeft vormt in hun ogen een bedreiging, want die kan hun incompetentie wel eens aan het daglicht brengen. (Gebrek aan kennis centrum)
Terroir onderzoek (2021)
PCF 'kenniscentrum wijnbouw' voert een terroir onderzoek. Men wil terroir invloed onderzoeken aan de hand van de meting van appelzuur, wijnsteenzuur en melkzuur. Dat zijn parameters om tijdens de vinificatie de melkzuur-fermentatie op te volgen en heeft niks met terroir te maken. De conclusie van een dergelijk onderzoek kan enkel zijn dat terroir niet bestaat. Weer een argument om vol op volume in te zetten. Is het met opzet, onkunde of gewoon een manier om op een nutteloze manier geld op te doen? (Gebrek aan kennis centrum)
PCF 'kenniscentrum wijnbouw' voert een terroir onderzoek. Men wil terroir invloed onderzoeken aan de hand van de meting van appelzuur, wijnsteenzuur en melkzuur. Dat zijn parameters om tijdens de vinificatie de melkzuur-fermentatie op te volgen en heeft niks met terroir te maken. De conclusie van een dergelijk onderzoek kan enkel zijn dat terroir niet bestaat. Weer een argument om vol op volume in te zetten. Is het met opzet, onkunde of gewoon een manier om op een nutteloze manier geld op te doen? (Gebrek aan kennis centrum)
Een Kenniscentrum Vlaamse Wijnbouw zou een beleid voor de Vlaamse wijnbouw moeten helpen ontwikkelen. Uit de beleidsbrief van Kris Peeters blijken de krijtlijnen van het uit te stippelen beleid. De groei en positieve ontwikkeling van de wijnbouw liggen natuurlijk aan de basis van het beleid, maar ook het feit dat België door Europa als wijnbouwland wordt aanzien speelt hierbij een grote rol. Europese richtlijnen en verordeningen moeten in België immers ook in nationale wetgeving worden vertaald. Het ontwikkelen van een Vlaams beleid is dan natuurlijk een evidentie. Meer op: http://www.benevit.org/kenniscentrum.html
|
Kenniscentrum voor de wijnbouwNa het geslaagde BeNeVit-symposium in 2011 heb ik mij gaan inzetten voor de realisatie van een kenniscentrum voor de wijnbouw. Plots ontdekte de minister van van Landbouw en Visserij de wijnbouw en nam wijnbouw op in zijn beleidsplan. Al snel bleek dit enkel bedoeld te zijn om geld, onder het mom van stimulering van de wijnbouw, naar het nationaal centrum voor het witloof te sluizen. Toen ik dit vernam ben ik al mijn contacten gaan aanwenden om er voor te zorgen dat het kenniscentrum wijnbouw geïntegreerd zou worden in PC Fruit. Bij PC Fruit is expertise aanwezig die veel dichter tegen wijnbouw aanleunt dan in een centrum voor witloof.
Dankzij parlementairen in de commissie landbouw werd het plan om een kenniscentrum wijnbouw bij de witloftelers onder te brengen afgevoerd. Inmiddels was in Limburg het besef gekomen dat een dergelijk kenniscentrum eigenlijk bij PC Fruit zou moeten worden gerealiseerd. De minister zei toen: "Er is geen geld".
Toch gaf Kris Peeters een subsidie van 32.000 euro aan de proeftuin voor witlof voor een wijnbouwproject.
Toen ben ik er voor gaan lobbyen om een heel klein deeltje van het SALK-geld te gebruiken voor de realisatie van het Kenniscentrum wijnbouw. Samen met enkele wijnbouwers hebben we een vzw opgericht om dat Kenniscentrum te realiseren. Helaas voor subsidie vanuit SALK-middelen kwamen wij niet in aanmerking. De politiek verdeelde deze middelen immers 'binnenskamers'. Vijfhonderdduizend euro aan SALK-geld werd toegewezen aan de realisatie van een Kenniscentrum wijnbouw binnen PC Fruit.
Er werd iemand aangetrokken bij PC Fruit om zich met wijnbouw bezig te houden. Ik solliciteerde, was de beste kandidaat, maar politiek 'persona non grata'. Daarop werd wel een van mijn studenten, Kris Vandenwijngaert, aangetrokken.
Van "gebrek aan Kenniscentrum" naar "gebrek-aan-kenniscentrum"500.000 euro SALK-geld verspild aan een 'gebrek-aan-kenniscentrum'. De deputatie van de provincie Limburg investeerde € 500.000 in wijnbouw (16/09/2013). Dit is helaas weggegooid geld geweest. Wanneer men na enkele jaren tot de conclusie komt dat "bijna de helft van het Belgisch areaal chardonnay is door een gebrek aan kennis in de beginjaren." Dan is er duidelijk een probleem. Meer ..................
Geïntegreerde aanpakSyntra Limburg, PC Fruit en sinds kort de SOLV (tuinbouwschool in Sint Truiden), allemaal houden zij zich met wijnbouw in Limburg bezig. Maar van enige coördinatie is helaas geen sprake.
|
Wijnbouwers moeten betalen voor informatie waar zij gratis recht op hebben.
Met de invoering van de IPM zijn de lidstaten door de EU verplicht om hun wijnbouwers de informatie te geven om deze IPM ook te kunnen toepassen. België doet dit niet en stuurt de rekening naar de wijnboeren voor een ontoereikend netwerk. In de andere landen die het VitiMeteo-netwerk gebruiken worden de gegevens gratis op het internet beschikbaar gesteld. Men kan er zelfs gratis de bespuitingen tegen meeldauw berekenen, rekening houdend met wannneer men met welk product gespoten heeft. Kris Peeters heeft mooie sier gemaakt met zijn wijnbeleid, maar hij heeft er geen budget voor.
WijnanalyseWijnanalyse is bij de moderne wijnbouw niet meer weg te denken. Voor een goede opvolging van de gisting en de appel-melkzuur-fermentatie is het nodig om middels laboratoriumanalyse precies te weten wat de juiste situatie is. Indien nodig kan men dan nog tijdig bijsturen.
"The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it."
— Michelangelo |
Het idee van een Kenniscentrum is niet nieuwNadat de wijnbouw in 1816 vrijwel volledig was verdwenen werden er terug wijngaarden aangeplant. De wijnbouw bereikte echter nooit meer de omvan die ze in de middeleeuwen had. De jonge Belgische natie probeerde in 1833 de heropleving van de wijnbouw te stimuleren door de aanduiding van een 'modelwijngaard'. Een wijngaardenier in dienst van de overheid om de wijngaard te onderhouden, bezoekers rond te leiden, andere wijngaardeniers met raad bij te staan en een handleiding te schrijven. Helaas ging door onder meel de druifluis-epidemie onze wijnbouw volledig ten onder.
|