Hageland
Wijnbouw in het HagelandTerwijl veel delen van Vlaanderen nu pas ontdekken dat er bij hun vroeger ook al wijnbouw was, is men zich daar in het Hageland al heel lang van bewust. Er is veel historisch materiaal beschikbaar over de vroegere wijnbouw die in het schitterende Hagelandse landschap alom aanwezig was.
Het Hageland heeft een glooiend landschap met mooie zuid-hellingen gelegen op de flanken van de getuigenheuvels die rijk zijn aan ijzerzandsteen. Nadat Maurice Fol er de wijnbouw herintroduceerde kwamen er als maar meer nieuwe kleine wijngaarden bij. Echt wijnboeren kun je het meestal niet noemen. De meeste doen het als hobby of in bijberoep. Deze gepassioneerde wijngaardeniers/wijnmakers met hun wijngaarden maken de Hagelandse wijnbouw tot een heel charmante toeristische attractie. Iets wat de Provincie Vlaams-Brabant goed heeft begrepen. De provincie doet er dan ook veel aan om de wijnbouw te ondersteunen.
PDF BOB Hagelandse wijn |
Wijnfeesten in Wezemaal
|
Steenen Muur vzw,
"Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn" in Wezemaal. Zij organiseren jaarlijks de Wezemaalse wijnfeesten. Het bezoekerscentrum geeft uitvoerige informatie over de Hagelandse wijnbouw. Een permanente tentoonstelling en een filmzaal met een prachtige informatieve film geeft een goed beeld van de wijnbouw in de regio. |
DOX met een Muller-Thurgau die er mag zijn!
|
Leefdaels wijngaert
|
"Voor 7 Euro! Die zou ik direct kopen." Maarten van Laarhoven (culinair-/wijnjournalist Nederlands Limburg)
|
De Hagelandse wijnbouwersWanneer we naar de wijnbouw in Vlaanderen kijken zijn er in geen enkele wijnstreek zoveel wijnbouwers als in het Hageland. Ook is opvallend hoe uiteenlopend de wijnen zijn. Er zijn wijnbouwers die vol overtuiging voor hybriden kiezen en andere die dat juist niet doen. Maar er is geen enkel domein dat qua oppervlakte in de buurt komt van de grotere domeinen in Limburg of West Vlaanderen.
Wijnbouwers in het Hageland
|
Hagelandse wijnbouw staat voor grote uitdagingen
De Hagelandse wijnbouwers behoren tot de pioniers van onze wijnbouw. Zonder grote investeringen en met beperkte opleidingsmogelijkheden hebben zij de wijnbouw in het Hageland gevormd. Nu zien we dat de wijnbouw in andere delen van Vlaanderen vaak grote professionele domeinen heeft gekregen en het Hageland met een inhaalbeweging bezig is. Nieuwe wijnbouwers zoeken naar een professionelere manier van wijnbouw en nemen een voorbeeld aan domeinen als Kluisberg die al jaren zeer professioneel werken en een prachtig wijnbedrijf hebben uitgebouwd.
Twee stromingen
Hybriden wel of niet? Toen het Hageland als wijnstreek zijn wettelijke bescherming kreeg waren er wijnbouwers die hybriden hadden aangeplant. Omdat de Europese wijnwetgeving hybriden in kwaliteitswijn verbiedt, mogen deze wijn niet de herkomst 'Hagelandse wijn' dragen. Dit heeft in de afgelopen jaren al tot bitsige twisten geleid, hetgeen de ontwikkeling van de wijnbouw in de regio zeker geen goed heeft gedaan. Daarbij was er ook nog een ware 'heksenjacht' van het Federaal voedselagentschap op de inrichting van de wijnkelders. Kleinschalige wijnbouwers werden tot onevenredig zware investeringen veroordeeld en zagen het niet meer zitten. Anderen kozen voor de vlucht vooruit en investeerden voor de toekomst.
|
Druivenkeuze
Artikel 2 : Wijnstokrassen. (23.10.1997 — BELGISCH STAATSBLAD)
Voor de productie van Hagelandse Wijn mogen volgende wijnstokrassen worden gebruik : Müller- Thurgau; Optima; Ortega; Kerner; Siegerrebe; Pinot-gris; Chardonnay; Riesling; Auxerrois; Bacchus; Schönburger; Pinot-noir; Dornfelder; Limberger; Domina. De lijst van het assortiment aangeplante wijnstokrassen kan door de Erkenningscommissie op voorstel van de betrokken wijnbouwers worden herzien. |
Wetgeving en druivenkeuze![]() Helaas weten nog steeds weinig mensen waar het precies over gaat wanneer we over hybridedruiven spreken. En nog veel minder mensen weten wat de Europese wetgeving desbetreffend aan de lidstaten oplegt. Het is dusdanig moeilijk dat niet enkel wijnbouwers zich 'vergissen', maar ook de wetgever in België heeft wetten die strijdig zijn met de Europese wetgeving. Zo is bijvoorbeeld in de BOB Heuvelland de Johanniter, een hybride, toegelaten, hetgeen volledig in strijd is met de Europese regels. Inmiddels heeft Europa het toekennen van Beschermde Oorsprongs Benamingen volledig naar zich toe getrokken. Gelukkig zijn er meer en meer wijnbouwers die hun hybriden vervangen door klassieke wijndruiven die wel kwaliteit kunnen voortbrengen. Niet alleen uittrekken en opnieuw aanplanten is een optie, ook omenten is een mogelijkheid. Meer over hybrideproblematiek ..........................
https://www.toerismevlaamsbrabant.be/catalogus/wijndomeinen/ |