FytowebOp www.fytoweb.be kun je altijd de up-to-date informatie over gewasbeschermings-middelen vinden.
FytolicentieOpleidingenSyntra opleidingZone'sJapanse fruitvlieg |
Erkenningen van gewasbeschermingsmiddelenDe gewasbeschermingsmiddelenproblematiek is erg ingewikkeld. We zetten enkele zaken op een rijtje:
Alles is up-to-date te vinden op http://www.fytoweb.be.
EU regelt steeds meer betreffende gewasbeschermingOok in belgië zullen beroepsgebruikers over een 'spuitvergunning' of 'fytolicentie' moeten gaan beschikken om professionele gewasbeschermingsmiddelen te kunnen aankopen.
Toelating van gewasbeschermingsmiddelen in de EU vanaf 15 juni 2011![]() In 2009 werden er op Europees niveau nieuwe wetgevingen voorzien in verband met gewasbeschermingsmiddelen. Een eerste is de richtlijn 2009/128 waarin het duurzaam gebruik van pesticiden bepaald wordt en die moet omgezet worden in nationale wetgeving. De tweede is de Verordening 1107/2009 die het op de markt brengen van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie regelt. Deze verordening gaat van kracht voor alle lidstaten op 15 juni 2011. In deze verordening is voorzien in een wederzijdse erkening van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor werd de EU ingedeeld in drie zones: de noordelijke, centrale en de mediterrane zone. België bevindt zich in de centrale zone.(Zie kaartje)
Binnen dezelfde zone is een verplichte wederzijdse erkenning voorzien. Dit wil zeggen dat wanneer de werkzame stof goedgekeurd is voor gebruik in de EU door Europa en beoordeeld werd door een lidstaat in de betrokken zone, de handelsproducten binnen strikte termijnen in alle landen van die zone moetn toegelaten worden. Het blijft evenwel mogelijk om de erkenning om grondige redenen te weigeren. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe dit praktisch in het werk zal gaan. Binnen de Europese commissie is men op dit ogenblik bezig om alle modaliteiten voor de wederzijdse erkenning uit te werken. De komende maanden zal dit duidelijker worden. De rechtstreekse toepasselijkheid van een verordening impliceert dat EG-verordeningen rechtstreekse werking hebben. Een verordening is een bron waaraan rechtssubjecten in de Gemeenschap direct hun rechten en plichten ontlenen. |