In 1990 had ik het idee om bij Genoels-Elderen wijngaarden aan te leggen. Inmiddels zijn er bijna 25 ha aangelegd en behoort de wijn tot de top van de Belgische wijnen.
Geurt van Rennes is erkend lesgever bij het NCBL. Lessen die hij geeft komen in aanmerking voor subsidie.
|
In 1990 kon ik mijn vader overtuigen om in Genoelselderen wijngaarden aan te planten. Ik adviseerde om de op dat moment in Limburg nog nooit serieus overwogen Chardonnay en Pinot noir aan te planten. Naast het wijnbouwtechnische is er natuurlijk het bedrijfseconomische aspect. Ik schreef het financieel plan en adviseerde bij de aanplant en de opstart. Maar uiteindelijk gaat het er toch om dat de productie op een rendabele manier kan worden 'aan de man' gebracht. Daarvoor werd het marketingplan uitgewerkt. Naast de naamkeuze, vormgeving, media-communicatie en organisatie van de distributie kwam hierbij ook PR aan bod. Het in de markt plaatsen van een Belgische top-wijn aan een prijs die meer als het dubbele bedraagt van wat er in België normaal voor een fles wordt betaald is wellicht even belangrijk als het maken van een goede kwaliteit.
Internationale ervaringenIn 1983 werd ik als wijninvoerder actief. Ik kwam veel in alle belangrijke Europese wijngebieden, maar ook buiten Europa bezocht ik er de nodige. Van de wijnbouwers, waarmee ik meestal vele jaren samenwerkte, leerde ik heel veel. Dagen bracht ik in de kelders door. Vrijuit konden ze over hun 'keldergeheimen' spreken, want ik was immers geen bedreiging voor hun. In tegendeel. Ik was iemand die hun werk wist te waarderen. Zo kan ik werkelijk zeggen 'I learned it from the best'.
Vervolgens ben ik mijn in het buitenland opgedane kennis hier in Limburg weer gaan uitdragen. In de jaren negentig, toen ik voorspelde dat wijnbouw in Limburg ook op commerciële basis mogelijk zou worden, verklaarde de meesten mij nog voor gek. Inmiddels zijn er steeds meer mensen die er ook van overtuigd geraken dat er voor Limburg een toekomst als wijnbouwgebied is weggelegd.
www.geurtvanrennes.com |