Fosfonaten
Kaliumfosfiet is een synthetisch en systemisch middel tegen Valse meeldauw. Het was werd vroeger niet als 'bestrijdingsmiddel' maar als een 'meststof' werd gebruikt om PiWi's te beschermen tegen Valse meeldauw zonder dit als 'spuiten' te moeten kwalificeren. Het is een synthetisch middel dat in de biologische teelt hoe dan ook niet werd toegelaten.
Meststof of gewasbeschermingsmiddel
Sinds medio 2013 is het door Europa op de lijst van beschermingsmiddelen geplaatst, maar in BE en NL is er nog geen product als gewasbescherming toegelaten. In Nederland blijft het middel als 'meststof' te koop, maar in België is het middel niet toegelaten.
In de biologische teelt is het middel niet toegestaan omdat het chemisch/synthetisch en geen natuurlijke stof is. In Nederland zijn er een aantal varianten als meststof erkend. Dit is afhankelijk van de verdere toevoegingen, meestal sporen elementen als B, Zn en Fe. Bekende namen zijn Ekofluid, Frutogard en Extraforte. In Duitsland, Luxemburg e.d. is Veriphos een veel gebruikt gewasbeschermingsmiddel op basis van fosfonzuur.
Residu
De werking van kaliumfosfiet is hetzelfde als van Al-fosetyl. Het geeft ook een residu die samen met deze van Fosetyl-al wordt opgeteld. Deze residuen breken in de plant nagenoeg niet af. Men moet dus aandacht hebben voor het respecteren van de maximale residu-limieten.
Hopelijk volgt er snel een erkenning in België, of juist niet?