ESCAVan alle houtziektes is ESCA in onze wijngebieden het grootste gevaar. Of het Haspengouw, Hageland of Heuvelland is, overal komt ESCA voor. In jonge wijngaarden komt ESCA niet voor, maar naarmate onze wijngaarden ouder worden zal het probleem zich meer gaan manifesteren.
Wat is ESCA?ESCA is eeuwenoud. Het was al bekend bij de Grieken en werd beschreven door de Romeinen. Het is echter sinds de laatste decennia dat het probleem zich steeds sterker manifesteert. Van mediterrane oorsprong heeft het zich ook tot bij ons verspreid en het wordt een steeds groter probleem.
ESCA is een stofwisselingsziekte die door schimmels wordt veroorzaakt. De schimmels zijn vaak al tien jaar aan het woekeren vooraleer 'tijgerbladeren', 'black meazels' of apoplexie optreed. Dit gebeurt wanneer de mycotoxines die door de schimmels worden geproduceerd in de sapstroom van de plant geraken.
ESCA herkennenIedereen kent de 'tijgerstrepen' die kenmerkend zijn voor ESCA. Maar er zijn ook andere kenmerken die, wanneer ze tijdig herkend worden, aanleiding kunnen geven tot maatregelen waarmee de stokken kunnen worden gered, of op zijn minst verdere verspreiding kan worden voorkomen.
|
In een vroeg stadium wordt ESCA niet altijd herkend. Vaak denkt men dat het een gebreksziekte is.
|
'Tijgerbladeren' is de aanduiding die men voor ESCA gebruikt. De verkleuring van de bladeren is opvallend afwijkend van andere ziektes. Er is momenteel veel onderzoek naar ESCA en elk jaar zijn er nieuwe studies die nieuwe inzichten opleveren.
ApoplexieBij acute vormen van ESCA kunnen stokken zonder eerdere symptomen sterven.
Oorsprong van ESCAOnderzoek heeft aangetoond dat de infectie niet al van bij de kweker in de stok aanwezig is. Het verhaal dat je er toch niks aan kunt doen is dus een mythe! Wat nog veel belangrijker is dan de wetenschap dat het niet van bij de kweker in de plant zit is het onderzoek naar de manier waarop de stokken in de wijngaard worden besmet.
De besmetting gebeurt dus in de wijngaard, nadat de stokken geplant zijn, en manifesteert zich vanaf ongeveer 15 jaar. In het merendeel van de wijngaarden (> 59%) van meer dan 25 jaar komt ESCA voor. (Duits onderzoek) Lezing over ESCAOmdat ESCA in opmars is en jaarlijks nieuwe onderzoeken worden gepresenteerd heb ik er een volledige lezing over samengesteld. Hierbij komen alle onderdelen aan bod. ESCA herkennen, wat te doen en vooral hoe kan ik ESCA voorkomen. Wanneer een wijngaard ook na vijftig jaar gezond en productief is heeft men veel gewonnen. Het is immers in 60% van de wijngaarden van ouder dan 20 jaar dat ESCA aanwezig is.
|
Trossen verwelken
Zwammen en schimmels
|
Stammen poetsen
Scheuten op de stam moeten tijdig worden 'afgewreven' of machinaal worden 'afgeborsteld'. Wanneer met dit niet tijdig doet (derde blad stadium) moet men ze afknippen. De houtwonden die dan ontstaan vormen een toegang voor de schimmels die ESCA veroorzaken.
Wat te doen indien u ESCA in de wijngaard heeftOp deze link ..... kunt u informatie vinden. Het is evenwel interessant om u hierbij te laten adviseren om uitbreiding van het probleem te voorkomen en te leren hoe deze ziekte zich heeft kunnen manifesteren en welke preventieve maatregelen er kunnen worden genomen.
|