Erysiphe necator / Oïdium
Meeldauw, echte meeldauw of witziekte is de meest algemene schimmelinfectie op wijndruiven maar goed preventief te behandelen door het gebruik van spuitzwavel. Wanneer de op het hout overwinterende schimmel rijpe sporen heeft ontwikkeld kan de primaire infectie plaatsvinden. Wanneer deze primaire infectie een feit is moet er goed en preventief worden gespoten omdat er voor verdere infecties geen regen nodig is. Enkel de vochtigheid op het blad door ochtenddauw kan al voldoende zijn.
Geen regenEen veel gemaakte fout is het om te denken dat er geen gevaar voor meeldauw is wanneer het niet regent. De echte meeldauw heeft, in tegenstelling tot de valse meeldauw, geen regen nodig om zich te verspreiden. Een blad dat vochtig is van de ochtenddauw of hoge luchtvochtigheid in een te dichte loofwand is al voldoende. Een zeer gevaarlijke periode is de bloei en kort er na. De bessen blijven gevoelig tot de kleuring heeft ingezet. Zo komt het dat ook in jaren met een mooie zomer, zoals 2019 en 2020, er veel echte meeldauw voorkomt. Dus spuitschema strikt naleven is de boodschap.
Zwavel of curatief behandelenZwavel is al ruim anderhalve eeuw de hoeksteen van de bescherming tegen echte meeldauw. Maar zwavel heeft enkel een preventieve werking. Dat wil zeggen dat de behandeling vóór de infectie dient te gebeuren. Eens er een infectie is helpt zwavel niet meer omdat het de schimmel, die inmiddels in het blad is binnengedrongen, hierdoor niet meer wordt gedood. Wel helpt zwavel dan om verdere verspreiding te voorkomen. Er zijn ook middelen die wel de schimmel doden. Ook wanneer de infectie reeds heeft plaatsgevonden. Maar deze middelen zijn in de biologische teelt niet toegelaten. Een bijkomend nadeel van deze voor de schimmel dodelijke stoffen is dat zij ook een negatieve invloed hebben op de gistpopulatie. Iets wat trouwens ook voor andere curatieve fungiciden geldt. Dat is de rede waarom wijnbouwers welke met endogene gisten werken deze chemische fungiciden niet willen gebruiken. Ook zijn deze voor schimmels toxische stoffen slecht voor de mycorrhiza, de wortelschimmels die belangrijk zijn voor de terroir-invloed. Er zijn dan ook veel wijnbouwers die, hoewel zij niet biologisch gecertificeerd zijn, deze chemische fungiciden niet willen gebruiken. Geen chemische middelen gebruiken en een natuurlijke gistpopulatie behouden en wortelschimmels ontzien en 'terroir-wijn' maken, of wel deze middelen gebruiken en met technische kweekgisten werken en minder bodemleven en minder terroir-invloed hebben is het alternatief. Maar gelukkig is er ook een alternatief: in principe niet chemisch, dus zonder chemische fungiciden en insecticiden en zonder herbiciden, werken, en enkel in noodgevallen, dus indien er toch sprake is van een infectie, curatief behandelen. Waar voor men kiest is een keuze die van de visie van de wijnbouwer afhangt.
Let op, zwavel mag niet gespoten worden tijdens de bloei. Nog een rede waarom wijnbouwers soms eenmalig naar andere middelen grijpen. De keuze van de gewasbescherming is niet zwart-wit. Er zijn veel 'grijstinten'. |
Ephytia |
|