Sinds enkele jaren worden in heel Europa wijngaarden getroffen
Nadat ze al eerder waren aangetroffen kwamen in 2014 uit alle belangrijke wijngebieden meldingen van het probleem. Nadat de Bourgogne ook de Bordeaux massaal bleek te zijn getroffen werd duidelijk dat deze fruitvlieg een ernstig probleem voor alle Europese wijnbouwers is geworden. Ondanks tal van onderzoeken naar de beste aanpak, ook in België heb ik in 2014 een kleinschalig project gehad om te zoeken naar de beste lokstof, is er geen afdoende oplossing. Preventie is dus uitermate belangrijk. En uiteraard monitoren met vallen rond de wijngaard.
Niet inheemsZoals de naam al doet vermoeden gaat het om een fruitvlieg die hier niet van nature voor komt. Hierdoor zijn er geen natuurlijke vijanden aanwezig en kunnen ze zich ongeremd vermenigvuldigen. Het tweede probleem is dat de larven binnen in de vruchten groeien en daar niet met insecticiden bereikbaar zijn. Hierdoor zijn we vooral aangewezen op preventie en het vangen.
De kleine vliegjes prikken in de druiven en zetten hierin hun eitjes af. De druiven worden van binnen aangevreten en de trossen vallen veelal ten prooi aan schimmels, met name botrytis, die zich op de beschadigde bessen goed ontwikkelen. Bovendien infecteren de vliegjes de aangeprikte druiven vaak met de azijnbacterie, met zuurrot als gevolg.
Oorsprong van de DS
De Japanse fruitvlieg of Drosophila suzukii is in het verre oosten een geduchte plaag. Niet enkel in kersen legt deze fruitvlieg zijn eitjes maar ook druiven behoren tot zijn voorkeur-vruchten.
Geen nuttigen
DeterminerenWaarnemingen en waarschuwingenDe basis in de strijd tegen de Drosophila suzukii bestaat uit preventie, waarnemingen en snel handelen. Het is in 2014 van bijzonder groot belang gebleken dat wijnbouwers hun waarnemingen melden aan wijnbouwers in de omgeving. Daarom is er gestart met een facebook-groep 'Benevit wijnbouwers' om als netwerk voor waarnemingen en waarschuwingen te dienen. (sinds 2022 ook WhatsApp-groep)
Strategie in de strijd tegen de
|
2022 droogte en hitte, maar toch
2020 hete droge zomerOok in 2020 verwachten we dankzij de hete droge zomer geen grote problemen. Maar dan zijn daar de wespen.
Inmiddels zijn ze ook in 2020 aangetroffen in wijngaarden. Zie ook: preventiemaatregelen. 2019 opbouw van populaties in verwilderde hoogstamboomgaardenIn 2019 was er sprake van de aangroei van belangrijke populaties in niet adequaat beheerde hoogstamboomgaarden. Maar dankzij de droge hete zomer is de druk erg laag gebleven.
2018 weinig problemenDoor de droge hete zomer waren er in 2018 weinig problemen.
DROSOPHILA SUZUKII in Hasseltse stadswijngaard"Als sinds 2013 informeer ik wijnbouwers over gevaren van de Drosophila suzukii, de Japanse kersenfruitvlieg. 2014 wees ik iedereen op de gevaren, en even later zat mijn eigen wijngaard er VOL mee. Zelfs met valletjes was er geen houden aan."
2014 Onderzoek naar lok-vloeistofOnderzoek naar de meest effectieve lok-vloeistof om de Drosophila suzukii te vangen.
In Italië loopt er een onderzoek naar het feromoon. Misschien komt er in de toekomst een mogelijkheid voor een effectiever lokmiddel, of voor feromoon-verwarring.
|
DROSPHILA SUZUKII gevangen in wijngaard te Bekkevoort.
Oogst van 2014.In bepaalde delen van Nederland was de Drosophila suzukii inmiddels in 2013 een plaag. Als gevolg van de zachte winter waren de problemen in 2014 erg groot.
Meer informatie op de presentatie hiernaast. -> -> -> -> -> -> ![]()
IPMIPM preventie moet sinds 1/1/2014 van Europa, en dat is een goede zaak. Wijnbouwers moeten het ook toepassen en leren om geen aangetast fruit in de wijngaard achter te laten. Preventieve maatregelen vormen een hoeksteen van het IPM. En nu krijgen de fruittelers geld om het fruit te laten vallen en o.a. de Japanse kersenfruitvliegjes te kweken! Ik denk dat de EU zelf een cursus IPM moet volgen.
- voorkomen van verspreiding van schadelijke organismen door hygiënemaatregelen
- bescherming en bevordering van belangrijke nuttige organismen Triëren van de oogst |
Ontvangen bericht (29/08/2014)
Jan Pauwels, een amateur-wijnbouwer te Bekkevoort, heeft in zijn wijngaard Japanse kersen-fruitvliegen gevangen. "Ik heb vandaag mijn 2 azijnvliegvallen gecontroleerd. Ik vermoed dat in elke val ongeveer een 120 echte azijnvliegjes zatten. Waarvan in elke val 3 mannelijke aziatische azijnvliegjes met de zwarte puntjes op de vleugels. Ik dacht dat dit U wel zou interesseren, de nieuwe pest is dus gearriveerd. Molenbeek-Wersbeek is eigenlijk monocultuur Peren. Slechts 1 boomgaard van 3 a 4 hectare krieken op ongeveer 600m vogelvlucht. Drie mannelijke drosphila's betekent normaal dat er ook 3 vrouwelijke inzitten ( logisch gezien). Dat betekend 6 drosphila's op ongeveer 120 fruitvliegjes, dat is wel 5%." |