De Caybergh
De Caybergh is een 'lieu-dit' zoals de Fransen zeggen. Het is de oude benaming voor het hoogste punt van Herk-de-Stad. Boven op deze heuvel ligt het wijndomein De Caybergh. Door deze gunstige ligging is het geschikt voor het maken van zeer kwaliteitsvolle wijnen. Gekozen werd voor Pinot noir en Chardonnay die geschikt zijn om er stille wijn van te maken.
Assemblage
Chardonnay
De verschillen tussen de vaten is opmerkelijk. Terwijl de nieuwe vaten duidelijk meer houtinvloed laten zien, hetgeen natuurlijk vanzelfsprekend is, geven de oudere vaten die bovendien van een andere tonnellier komen meer fruit en verfijning. Het zullen hoe dan ook twee expressieve assemblages worden met een duidelijk stijlverschil. Voor elk wat wils zou ik zeggen. Ook worden de lijnen voor de wijn van 2020 al uitgezet. De keuze van de nieuwe vaten speelt immers bij de vinificatie een grote rol. Na afloop worden de wijnen van 2018 en 2017 nog eens geproefd. Één conclusie; wie niet heeft gekocht was mis. Wie ze nu al heeft gedronken is dom. Het is mooi om te proeven hoe schitterend de wijn van 2017 zich heeft ontwikkeld. Vergelijkingen met gerenommeerde Franse wijnen maak ik niet. Dit zijn wijnen met een eigen karakter, maar top. Vins gris
De vin gris 2019 wordt een speciale wijn. Deze lichte rosé, van 100% Pinot noir, werd deels op hout en deels op roestvrijstaal gemaakt. Dat hout, indien juist toegepast, geen ‘fruit killer’ is blijkt ook in deze wijn weer. Het verklaart ook waarom rosé duidelijk aan een opmars bezig is. Het is al lang geen tweederangs wijntje meer maar een volwaardige wijnstijl die elke sceptische proever zal overtuigen. Op voorwaarde dat men niet te vroeg plukt en restsuiker nodig heeft om aan de aanwezige zuren een tegengewicht te geven. Ook voor vins gris, of misschien juist voor vin gris, zijn gezonde aromatisch rijpe druiven een voorwaarde. Pinot noir
De oogst van de Pinot noir in 2019 was overvloedig en prachtig rijp en gezond. Persoonlijk had ik voor een lager rendement gekozen. Dat zou wat meer concentratie hebben gegeven. Maar de wijnen van 2019 hebben zich mooi ontwikkeld. Het is een heel zuivere en expressieve Pinot noir. Wat lichter van kleur in het glas dan de wijn van 2018, maar het aroma is er een van verfijnd rood fruit met een vleugje kers. Het is een stijl van Pinot noir die ik persoonlijk heel erg kan waarderen. Voor rode krachtpatsers moet je niet in het noorden zijn. Maar voor de liefhebber van Pinot noir is dit een mooie subtiele en karaktervolle wijn. Het verschil tussen de vaatjes is ook hier weer opmerkelijk. Met name de op hout gefermenteerde wijn komt toch duidelijk naar voren. De mooie versmelting van de houtoetsen maken dat het fruitige karakter niet naar de achtergrond wordt verdreven. Iets wat bij deze wijn van 2019 erg belangrijk is. Ook hier is een opdeling in twee cuvee’s weer een voor de hand liggende keuze, hoewel er ook wat voor te zeggen valt om deze wijnen tot één cuvée te laten versmelten. We houden het nog even als een verrassing achter de hand wat het zal worden. Nadat de assemblage van de wijnen van 2019 is gebeurd proeven we nog het fabuleuze jaar 2018. ik sta elke keer weer versteld van deze wijn wanneer ik hem proef. Het was met deze wijn dat de bevestiging er kwam dat 2017 geen toevalstreffer is. De druivenkeuze, en de beslissing om de Duitse klonen van de Pinot noir niet langer voor de rode wijn te gebruiken, is lonend. Toen de selection massale in 2014 hier voor het eerst in België werd aangeplant was dit de wijn die men voor ogen had. Oogst 2019Een zeer grote en gezonde oogst uit een warm jaar.
Oogst 2018Wat een groot jaar. Hoewel de heel rijpe Chardonnay voluptueuze wijn heeft voortgebracht is de Pinot noir waarlijk groots dit jaar. "Eentje om in te lijsten" en zeker enkele flessen van diep in de kelder op te bergen. Maar ook nu vrees ik dat de meeste mensen deze wijn zullen hebben gedronken lang voor zijn tijd gekomen is.
Oogst 2017Klassiek jaar waarbij de kwaliteit van de nog relatief jonge wijngaarden verrassend hoog ligt. Zeker de Chardonnay die op hout werd gevinifieerd heeft groot potentieel.
Oogst 2016Oogst 2015Oogst 2014TV Limburg heeft een reportage gemaakt over de opleiding wijnbouwer/wijnmaker. Hiervoor werd gefilmd tijdens de praktijkles 'oogst', gefilmd op hetnieuwe wijndomein De Caybergh. Klik hier voor de reportage.
Aanplant 2014In 2014 is er opnieuw aangeplant op De Caeybergh. Er werd gekozen voor de beste stokken van de ¨Pinot noir. Het zijn wel de moeilijkste druiven in de wijngaard, maar deze geven wel de beste wijn, en daar is het uiteindelijk toch allemaal om te doen.
Chardonnay 2013De Chardonnay 2013 werd 'Brut de cuve' tijdens de Wijngaardenwandeling in Leut aan collega-wijnbouwers gepresenteerd. Een mooie Chardonnay in Bourgogne-stijl.
Oogst 2013aanplant 12 april 2014
Aanplant 2014:
In 2014 is er opnieuw aangeplant. Er werd gekozen voor de beste stokken van de ¨Pinot noir. Het zijn wel de moeilijkste druiven in de wijngaard, maar deze geven wel de beste wijn, en daar is het uiteindelijk toch allemaal om te doen. 2011 aanplantAanplant 2011:
Chardonnay: 1.000 stokken Riesling: 75 stokken Pinot Noir: 1.000 stokken |
www.decaybergh.comChardonnay 2013 is de eerste wijn die op de markt komt.
Katleen en Stijn Maris zijn de jongste wijnbouwers van Limburg.
TVL maakte een reportage van de oogst van 2014.
Aanplant 2014
|
In Herk-de-Stad, in het westen van de BOB Haspengouw, ontstaat op de hoogste heuvel van de omgeving een nieuw Haspengouws wijndomein. Er is van meet af aan gekozen voor een professionele aanpak. Een opleiding wijnbouwer/wijnmaker om te beginnen, en dan pas kiezen wat en hoe er wordt aangeplant.
Kiezen voor kwaliteitEddy Maris in zijn eindwerk van de opleiding wijnbouwer/wijnmaker: "De wijnen met BOB: kunnen enkel kiezen uit Vitis vinifera hetgeen duidelijk betekent dat men geen hybrides mag aanplanten. En men doet toch alles om zo'n BOB te bekomen he?" Daarme was de keuze voor kwaliteit gemaakt. Dat het geen vanzelfsprekende keuze is blijkt uit de volgende opmerking: "Dus van meet af aan stond voor mij duidelijk voor ogen dat ik geen hybrides zou gaan aanplanten, alhoewel de verleiding ervoor natuurlijk groot was t.g.v. hun groot weerstandsvermogen tegen schimmelziekten."
|