Kijk uit voor bedrog. De vlag dekt soms de lading niet.
Opnieuw wijn als Haspengouw aangeboden die deze naam niet mag voeren.
maart 2021
Opnieuw prijst Delhaize een wijn als Haspengouws aan die niet aan de voorwaarden voldoet. De hybride-druiven Souvignier gris en Johanniter zijn in de BOB Haspengouw niet erkend. Wijn die met deze druiven is gemaakte mag de naam Haspengouw niet dragen, en mag niet met deze afkomst worden aangeboden.
Je mag deze druiven uiteraard wel in de Haspengouw aanplanten, maar dan wordt het Belgische wijn die geen herkomst mag vermelden. |
Foutje, of opzettelijke misleiding?
Het valt op dat er bij vergissingen altijd sprake is van het 'opwaarderen' van een wijn. En dergelijke foutjes worden gemaakt door personen die de regels maar al te goed kennen.
Imagoschade
Een BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) heeft de bedoeling om een minimale kwaliteit te waarborgen. Dit is een kwaliteitsgarantie voor de consument maar vooral van groot belang voor wie met wijnbouw wil starten. Als een nieuwe wijnbouwer zijn eerste wijn wil gaan verkopen is het een groot voordeel wanneer hij een BOB naam mag voeren die een goede reputatie heeft opgebouwd. In 1934 werden in Frankrijk al hybriden verboden en sinds 1935, toen de eerste AOC in het leven werd geroepen, werden de druivenvariëteiten voor elke AOC strikt bepaald. Ook de BOB Haspengouw heeft deze strenge regels om de kwaliteit te waarborgen. Het is verboden om minderwaardige druiven zoals Souvignier gris en Johanniter te gebruiken in een Haspengouwse wijn. De kwaliteit waarborgen, dat is juist de bedoeling van het hele systeem. Geen minderwaardige of streek-vreemde druiven en een laag rendement per stok, dat is de kern van het hele systeem.
"Ik heb een keer zo'n Haspengouwse wijn geproefd. Dat was niet te drinken. Ik pak de volgende keer weer een Franse wijn." Dat is het gevolg van dergelijke misleidende of, zoals in dit geval, absoluut foutieve en wettelijk verboden reclame.
"Ik heb een keer zo'n Haspengouwse wijn geproefd. Dat was niet te drinken. Ik pak de volgende keer weer een Franse wijn." Dat is het gevolg van dergelijke misleidende of, zoals in dit geval, absoluut foutieve en wettelijk verboden reclame.
Wees voorzichtig, de vlag dekt niet altijd de lading. Belgische wijn hoeft niet van Belgische druiven te worden gemaakt. En niet alles wat als Limburgse wijn wordt aangeprezen is ook van Limburgse druiven gemaakt. Maar helemaal erg wordt het wanneer men schrijft "AOC Haspengouw, rode wijn uit België Druivenras: Cabernet dorsa."
1. Het is geen Haspengouwse wijn (staat ook niet op het etiket) 2. Het is geen AOC-wijn (staat ook niet op het etiket) maar een wijn zonder herkomstaanduiding. 3. Cabernet dorsa is zelfs in de Haspengouw niet als wijndruif erkend. 4. De rode wijn is vermengd met twee niet voor kwaliteitswijn toegelaten hybride-druiven. Haspengouwse wijn, Vlaamse landwijn uit Limburg, Belgische wijn of gewoon wijn ?
“Je bent pas echt geslaagd wanneer je gekopieerd wordt” hoor je wel eens. Als dit zo is mogen we Haspengouwse wijn als ‘geslaagd’ bestempelen. BOB Haspengouwse wijn De verwerking van de druiven tot druivenmost en van de druivenmost tot wijn geschiedt binnen het geografisch gebied waar de druiven zijn geoogst, hetzij, na uitdrukkelijke voorafgaandelijke toestemming van de Erkenningscommissie, in de onmiddellijke nabijheid van het geografisch gebied. Voor de productie van de “Haspengouwse Wijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming” moeten de druiven 100 % van de erkende productiezone afkomstig zijn. BOB Vlaamse landwijn (met toevoeging) “Vlaamse landwijn”, eventueel gevolgd door de naam Limburgse Kempen; Mijnstreek; het Maasland; Voerstreek; Oost-Brabantse Heuvelstreek; Zuid-Limburgse Fruitstreek. De verwerking van de druiven tot druivenmost en van de druivenmost tot wijn geschiedt binnen de op het etiket vermelde geografische eenheid. Voor de productie van de Beschermde Geografische Aanduiding “Vlaamse landwijn” moeten de druiven 100 % van de erkende productiezone afkomstig zijn. Belgische wijn Er zijn mensen zijn die in België ‘gemaakte’ wijn, ook als dit van buitenlandse druiven is, “Belgische wijn” noemen, hoewel dit wettelijk niet mag. Dergelijke wijn mag ook geen enkele verwijzing naar een plaats streek of regio dragen. Je mag dus niet vermelden dat hij bijvoorbeeld in de Haspengouw gemaakt is. En je moet vermelden dat de druiven van elders komen. Wijn gebotteld in België Ten slotte is er dan wijn waarop die geen van voorgaande benamingen mag voeren. Dergelijke wijn mag ook geen enkele verwijzing naar een plaats streek of regio dragen. Je mag dus niet vermelden dat hij bijvoorbeeld in de Haspengouw gemaakt is. Dit is veelal buitenlandse wijn die enkel in België gebotteld werd. Maar let op, vaak is het etiket (misschien) binnen de wettelijke lijntjes gebleven, maar wekt men de indruk dat het om wijn van Belgische druiven gaat terwijl dat niet zo is. Foutje, of opzettelijke misleiding? 'vorm uw gedacht.' |
Verplichte vermelding van de oorsprong van de druiven |